dimarts, 2 de desembre del 2008

L'art renaixentista


• El Renaixement és un estil artístic que neix a Itàlia, on la proximitat dels monuments romans fa que davant els estils que venen del nord (el gòtic) els artistes italians cerquin les arrels de la bellesa en els cànons clàssics.
• Els precedents del renaixement que es desenvolupa al segle XV cal buscar-los en el propi gòtic italià del duecento (s. XIII) i el trecento (s. XIV) tan allunyat del gòtic francès.

Característiques :

• El renaixement posa a l’home al centre del món, és antropocèntric, es cercarà l’equilibri entre la mesura de l’home i la dels edificis
• Sentit unitari de l’obra artística, es busca l’equilibri entre l’interior i l’exterior, entre escultura i pintura, per aconseguir una obra unitària
• Art i humanisme: L’art renaixentista té les seves bases en el moviment intel·lectual dit humanisme.

Un moviment que cerca retrobar l’esplendor del món antic, llegint els clàssics en la seva llengua original, discutint sobre tractats de tota mena, agricultura, filosofia, matemàtiques, art, gastronomia... Les corts italianes es converteixen en espais on els humanistes troben protecció i temps per escriure llibres emulant els antics. Els artistes formen part d’aquests intel·lectuals, neix el prototip d’humanista coneixedor de moltes ciències i a més artista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada